Principala cauză a dentofobiei este experiența negativă trăită în cabinetul dentar în trecut. Simplul gând de a merge la stomatolog le provoacă sentimente de neliniște, anxietate sau teamă multor pacienți.
Cauzele sunt multiple și diverse. Iată unele dintre cele mai des întâlnite:
- Teama de durere: este generată de experiențele anterioare neplăcute sau de poveștile înspăimântătoare ale celor din jur. Mulți pacienți sunt înspăimânți că anestezia nu va funcționa și vor simți durere pe parcursul procedurii dentare.
- Lipsa controlului și neîncrederea: pacienții sunt nevoiți să stea cu gura deschisă, fără a putea observa ce se întâmplă și fără a deține controlul în momentul procedurilor stomatologice.
- Rușinea și lipsa de intimidate: pacienții se simt jenați în momentul în care stomatologul le investighează cavitatea bucală și constata problemele existente.
- Frica de efectele secundare ale anesteziei: pacienții se tem de senzația de amețeală, de leșin. Totodată le displace sentimentul de amorțeala a gurii, limbii și buzelor după anestezia stomatologică.
- Influența mass-media a contribuit la dezvoltarea amplificării fricii de dentist, prin diferite portretizări negative de-a lungul timpului.
Care sunt simptomele?
De multe ori pacienții care au teamă de dentist sunt conștienți că frica lor este complet irațională, dar nu reușesc să o controleze.
Simptomele fricii pot fii:
senzația de sufocare în timpul procedurilor dentare, o stare generală de rău, izbucnirea în plâns, probleme cu somnul înainte de a ajunge la dentist, neliniștea care se intensifică în sala de așteptare.
S-a observat ca pacienții care resimt o teamă de dentist ajung să își neglijeze sănătatea orală.
Dragi pacienți, va rog, conștientizați că frica de stomatolog este normală.
Această fobie față de medicul stomatolog poate fi depășită, prin identificarea cauzelor care duc la apariția ei, dar și prin experiențe pozitive alături de specialistul în sănătate orală.
Totodată calitatea procedurilor stomatologice s-a îmbunătățit considerabil grație progresului tehnologiei și a noilor proceduri din acest domeniu.
Alegeți stomatologul potrivit pentru dumneavoastră: calm, empatic, înțelegător. Planificați gradual procedurile și cereți să vi se explice în detaliu toate tratamentele, procedurile, durata lor, dar și efectele secundare. Astfel o sa va simțiți confortabil și în siguranță în momentul în care va planificați tratamente și pășiți în cabinetul stomatologic.
În cadrul clinicilor stomatologice sunt persoane dedicate care se ocupă de furnizarea informațiilor necesare pacienților, medierea relației medic – pacient și totodată furnizarea detaliilor post operatorii.
Metode adiționale: puteți recurge la tehnici de relaxare sau puteți apela la ajutorul specializat al unui psiholog.
Totodată, rugați pe cineva apropiat să vă însoțească și să vă ofere suportul necesar.
La final, recompensați-vă după vizita la stomatolog.